Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 4 800 домакинства в СО ще бъдат подменени отоплителните инсталации

Жителка на квартал "Бенковски“ подаде сигнал, че има забавяне

Снимка: Фейсбук/Цветан Цветанов

До края на седмицата ще стане ясно на колко домакинства в квартал "Бенковски“ в София ще бъдат подменени старите печки с нови. Подмяната ще бъде извършена в домовете, в които има изградена отоплителна инсталация, което домакинствата трябва да направят сами. За сметка на Столичната община ще бъдат само отоплителните устройства.

"Проблемът е, че Общината пусна такъв проект за подмяна на отоплителни уреди от дърва и въглища на пелети и климатици и това беше още 2019 и до момента нищо не е уредено. Знае се фирмата, която ще поставя новите отоплителни уреди, но коя фирма ще вземе старите печки, друга фирма ще доставя радиаторите и такова объркване. Ние трябва да поставим други неща, които изисква фирмата с новите печки", каза за БНР жителка  на квартал "Бенковски", пожелала анонимност. Тя се грижи за болната си дъщеря, която е на легло и има от нея внучка на 14 години.

През 2019 година е направено проучване за подмяна на отоплителните уреди. Приемането на заявления започна през март 2020 година.

"Ние стартирахме през 2019 година проектите, които касаят подмяната на отоплителното  устройство с ново по-екологосъобразно. Има две програми - едната програма е оперативна програма "Околна среда“, а другата е програма LIFE. По оперативна програма „Околна среда“ стартирахме набирането на заявленията от граждани през  март месец 2020 години, но предвид обстановката, която се случи с Covid-кризата удължихме срокът за приемане на заявления от гражданите до август 2020 година. Да благодарим на всички, които подадоха заявления. Те имаха право да изберат пелети, газ, климатици или топлофициране“, коментира Десислава Билева, заместник-кмет в направление "Зелена система, екология и земеползване“.

Подписани са над 4 хиляди и 800 договора за смяна на отоплителните уреди.

Предимно домакинствата избират пелети, климатици и над 350 домакинства са избрали газ. Към момента с всички тези домакинства са сключени договори. Искам да уверя и всички ваши слушатели и домакинства, че на тях ще бъдат монтирани отоплителните устройства“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР