Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една действителна история в картини


През 1968 година много популярна у нас е песента на Маргарита Радинска „Кукла на конци“, а на „Златният Орфей“ първа награда взима песента „Двама шопа из Европа“, Бийтълс издават своя „Бял албум“, основани са групите „Лед Цепелин“, „Джетро Тъл“ и „Дийп Пърпъл“. През май студентите във Франция започват серия от стачки и окупации. В София през лятото се провежда Световен фестивал на младежта и студентите под лозунга „За солидарност, мир и дружба“.

На 16 август 1968 година Политбюро на ЦК на КПСС взема решение за военно нахлуване в Чехословакия на войските от Варшавския договор. Два дена по-късно лидерите на останалите „малки“ социалистически държави, сред които Тодор Живков, приемат решението. На 20 срещу 21 август започва операция „Дунав“, в която участва и България. Трима български студенти: Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев написват и разпространяват позиви срещу участието на армията ни в тази операция: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!“ Държавна сигурност прави оперативна разработка под името „Марионетките“ и ги арестува. Изключени са от университета, осъдени и попадат в затвора.

Художникът Веселин Праматаров създава комикс за действителната история на тримата студенти Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, в който с рисунки и текст описва „как в условията на тоталитарното общество все пак оцелява гражданското чувство за справедливост“. Както отбелязва Сотир Гелев на корицата на книгата, „Веселин Праматаров въвежда нов жанр в нашия литературен живот документален графичен роман.“ А Антон Стайков пише: „Погледът на художника е на височината на героите, деликатните метафори и философските диалози надскачат политическите клишета и превръщат комикса в истинско събитие за жанра в България.“

Потърсете графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“. Повече за нея от Веселин Праматаров.

Снимки – Чешки център София

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени