Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът изпраща в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният План за възстановяване и устойчивост ще бъде изпратен днес в Брюксел, след като беше приет от служебното правителство.

Страната ни очаква 12,9 млрд. лева в следващите няколко години по него, като те са насочени към ключови реформи.

Най-коментираната от тях е затварянето на въглищните централни, като към момента са предложени два варианта - 2038-ма или 2040-та година

Предпочитана от България е 2040-та година, но окончателното решение първо трябва да бъде взето от парламента, припомни премиерът Стефан Янев:

„Ако може да е след 40-та година на базата на този технически анализ, нека бъде така. Нямаме нищо против и това да защитаваме, но нека да не си играем с датите, да не плашим хората. Търсим предсказуемост“.

Хора, изгубили работата си във въглищните централи, могат да намерят поприще в държавно предприятие, което предстои да бъде създадено.

Неговата цел е да подпомогне прехода от въглищната енергетика, коментира ресорният вицепремиер Атанас Пеканов.

По думите му в предложения план се защитават 59 проекта, а получените средства ще бъдат мултиплицирани многократно защото „ще активира допълнителни 8,1 милиарда лева инвестиции, което ще даде ефект върху икономиката ни в размер на 21 милиарда лева в следващите 6 години“.

В актуализацията на тазгодишния бюджет е предвиден и авансът по плана за възстановяване, като обикновено одобрението от Брюксел отнема около два месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени