Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК получи Плана за възстановяване и устойчивост на България

| обновено на 15.10.21 в 16:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия получи Плана за възстановяване и устойчивост от България, в който страната ни иска безвъзмездни средства в размер на 6,6 млрд. евро.

Българският план е структуриран около четири стълба - иновативна, зелена, свързана и справедлива България.
Вицпермиерът Атанас Пеканов връчи символично плана за възстановяване и устойчивост на ръководителя на представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов
Предстои Комисията да даде оценката си за документа въз основа на 11-те критерия, установени в регламента. Две от основните изисквания, на които той трябва да отговаря, са поне 37% от разходите да са предвидени за инвестиции и реформи за целите в областта на климата и поне 20% — за цифровия преход.

Говорителката на Европейската комисия Верле Нойтс поясни:

"Комисията ще оцени плана според 11-те критерия, заложени в инструмента за възстановяване и устойчивост. Също така тя ще направи оценка дали в него се предвиждат поне 30 на сто от средствата за климатичните цели и дали в  инвестициите и реформите са заложени поне 20 на сто за цифровия преход".

Нойтс добави, че един от критериите, по които ще се оценява документа, е дали в него са заложени механизми, които да гарантират, че там няма конфликт на интереси, корупция, измами и възможности за двойно финансиране.

След като Комисията даде оценката си, Съветът на ЕС има четири седмици, за да приеме предложението на ЕК.

Европейската комисия е получила до този момент 26 плана, като е дала светлина на 22 от тях. В момента тя продължава оценката си за плановете на Полша, Унгария и Швеция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна