Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно за теб" е против предложението неваксини пациенти да доплащат Covid лечението си

Снимка: Иван Иванов

Прокуратурата или етичната комисия към Българския лекарски съюз да се самосезират заради искането на Българската болнична асоциация, неваксинираните пациенти да доплащат болничното си лечение на Covid-19. Това поискаха от пациентската организация „Заедно за теб“.

Пациентската организация „Заедно с теб“ ще сигнализира етичната комисия към Българския лекарски съюз. Очакват и прокуратурата да се задейства.

Това заяви адвокат Екатерина Станчева от организацията:

"Смятам, че е належащо своевремнно да се намеси Централната етична комисия към Българския лекарски съюз".

В позицията на Българската болнична асоциация от вчера, която разпали дискусии и коментари с социалната мрежа, се казва че над 90% от пациентите с Covid-19 в болниците са неваксинирани. Те мотивират искането си заради масовото нежелание на хората да си поставят ваксина".

"Как е възможно под грижата за здравето на хората и за умората на колегите си, ти да искаш тези проблеми да бъдат решени с доплащане".

Лечението на болен, който се лекува от Covid-19 в болнични условия средно струва над 3 000 лв. Касата покрива 1 200 лв. Разликата трябва да се раздели между пациента и държавата, според адвокат Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.

"Но тук не е въпросът само във финансите, а в това да осъзнаем, че ние трябва да споделяме отговорността от нашите решения в обществото".

От Асоциацията не отричат правото на лечение, но отчитат че ниското ваксинационно покритие дава отражение върху цялата здравна система. Здравният министър Стойчо Кацаров проверява дали искането е законно.

"Искам първо становището на здравните експерти на здравното министерство", посочи министър Кацаров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна