Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват убийството на сър Дейвид Еймс като терористичен акт

| обновено на 16.10.21 в 15:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън посети църквата, в която вчера беше намушкан смъртоносно с нож депутатът от Консервативната партия Дейвид Еймс.

По-рано британската полиция обяви, че разглежда убийството на депутата от Консервативната партия Дейвид Еймс като терористичен акт.

Сър Дейвид Еймс бе намушкан с нож няколко пъти вчера по време на среща с негови избиратели в градчето Лей-он-Сий в общината му. Екип на Бърза помощ и полицаи се опитаха да го спасят, но той почина малко по-късно от прободните рани.

От лондонската полиция съобщиха, че ранното разследване, което бе поето от Отдела за борба с тероризма, показва, че потенциалните мотиви на извършителя на престъплението са свързани с ислямския тероризъм.

Арестуваният 25-годишен мъж е британец от сомалийски произход. Той се намира в полицейски участък в графство Есекс. 

Тази сутрин полицията съобщи, че не издирва други хора, свързани с убийството на сър Дейвид Еймс, но разследването продължава. 

В Лондон претърсват две къщи в рамките на разследването. 

69-годишиният сър Дейвид беше депутат от 1983 година. Той бе женен, с пет деца, евроскептик, борец за правата на животните и водеше кампания срещу обедняването на хората, заради високите енергийни такси. Сър Дейвид Еймс е втори депутат, убит за последните пет години. През 2016 година, малко преди референдума за Брекзит, бе убита Джо Кокс от Лейбъристката партия.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че е шокиран и натъжен от загубата на един от най-любезните хора в британската политика. 

Британските знамена на "Даунинг стрийт" и пред парламента бяха свалени наполовина в знак на почит към Дейвид Еймс. Министърът на вътрешните работи Прити Пател поиска от всички полицейски части да преразгледат незабавно ангажиментите, които имат за гарантирането на сиурноста на депутатите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени