Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 26 града събират „Капачки за Бъдеще“

Снимка: Ани Петрова, БНР

И утре от инициативата "Капачки за Бъдеще" ще събират пластмасови капачки и алуминиеви кенчета. Благотворителната кампания се проведе днес и продължава и в неделя в редица градове на страната, а със средства от нея ще бъде закупено и дарено детско медицинско оборудване

Логистиката за събиране е организирана в 26 града, разказа Мартина Йорданова, която е част от екипа на "Капачки за бъдеще".

"Най-голямото събитие, естествено, в София, в неделя от 9 до 17 часа на пл."Батенберг" , а всички останали градове ги има публикувани, както на нашата фейсбук страница "Капачки за бъдеще", така и много медии от цялата страна отразяват кампанията, така че през търсачка в Гугъл вярвам, че всеки може да намери къде е най-близкото и удобно място за него, да предаде своите пластмасови капачки, а вече и алуминиеви кенчета".

В повечето градове в страната кампанията се провежда на големи паркинги на хранителна верига магазини. Мартина Йорданова обяви, че инициативата "Капачки за бъдеще" вече е осигурила първата неонатална линейка, която ще дари в Пловдив и ще обслужва пет области.

"Първата детска линейка, неонатална, която ще оперира в страната, вече е факт. Във вторник предстои да я дари на болницата в Пловдив. С тази кампания продължаваме да събираме средства за втора и се надяваме през следващата година да успеем да я дарим в друг областен неонатален център, така че тя да може да помага на бебета в нужда".

За последните 4 години от неправителствената организация "Капачки за бъдеще" са дарили 22 кувьоза за различни общински болници в страната. Закупена е медицинска апаратура за детски отделения в още 14 лечебни заведения, а сега продължават с набиране на средства за втора неонатална линейка.

Велико Търново е един от градовете, които активно се включиха в кампанията


200 000 лева е инвестицията в първата детска линейка, поясни Мартина Йорданова пред кореспондента на БНР: 

Много граждани, търговски обекти и институции от Велико Търново се включиха в кампанията. Сред тях са Даниела Дончева от Националния осигурителен институт, курсантката от Националния военен университет Мирела Иванова и собственикът на хранителен магазин Марияна Георгиева: 

„Чувствам се полезна, че мога да свърша нещо. Купили сме кошчета, разделя ме ги и все повече ентусиасти има вече в НОИ“, заяви Даниела Дончева. 

„Това е доста добра инициатива и точно курсантите, както военният състав, е най-добрият пример, който може да даде на обществото“, посочи Мирела Иванова. 

„Всеки на мястото си трябва да направи нещо, защото, ако само стоим и коментираме това не се прави, онова не се прави, нищо не се случва. Всеки трябва да направи по мъничко, за да стане нещо голямо“, коментира Марияна Георгиева. 

28 тона капачки събраха в област Хасково за кампанията "Капачки за бъдеще".

Сумата, която ще се получи след рециклирането им, е предназначена за закупуване на специализирани линейки, оборудвани с жизнено важна медицинска апаратура. Те ще бъдат дарени на болници в малки общини.

От целия регион пристигаха граждани и организации с чували с капачки и кенчета. Капачките ще бъдат рециклирани в село Войводово, а кенчетата - в Ямбол, обясни координаторът за региона Таня Челебиева, и допълни:

"Отново имаме акция за събиране на капачки за бъдеще и този път мисля, че ще подобрим количеството на събраните капачки, защото това отива за една благородна и много прекрасна кауза - спасяване на детски живот, а отделно така учим децата си на един прекрасен навик да бъдат заедно със семейството си, да опазват околната среда и да имат едно по-отговорно отношение към заобикалящата ги среда".

Акцията продължи до 14.00 часа. Хората, които даряваха, останаха и като доброволци по натоварването на чувалите с капачки.

Около 3 тона капачки бяха събрани до обед в Благоевград в рамките на кампанията "Капачки за бъдеще". Националната инициатива се провежда за четвърта поредна година:

"Кампанията доста добре върви за момента. Събираме много капачки. Тази година събираме и кенчета вече. Събрахме за една линейка. Да се надяваме да продължаваме по този начин", каза един от доброволците в Благоевград Димитър Димитров.

Сред донеслите капачки беше и младото семейство Никола и Магдалина Самарджиеви:

"Ние имахме сватба миналата събота и понеже цветята ще ни ги подарят и след това те ще увяхнат, решихме да събираме капачки и вместо хората да ни носят цветя решихме да помогнем на една хубава кауза и призовахме всички наши гости да носят капачки и се получи доста добре".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!