Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

3 млн. лв. по "Де минимис" за регистрираните тютюнопроизводители

Снимка: Ани Петрова

Тютюнопроизводителите ще получат подкрепа в размер на 3 млн. лв. по схемата Де минимис - това е решение на Държавния фонд „Земеделие“.

Финансова помощ обаче ще получат само тези стопани, които са включени в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2021-а година.

Извънреден "Де минимис" на практика ще получат 2 113 от общо регистрираните 3 320 тютюнопроизводители, тъй като това са активните стопани, които не само са вписани в регистъра, но и са реализирали продукцията си за 2020 година.

Те ще бъдат компенсирани заради засушаването, което нанесе значителни щети върху отглежданата култура и за високите цени на газа, които доведоха до повишаване цените на торовете и препаратите.

По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, добивите на декар тази година са 30-40 процента по ниски в сравнение с предходната.

Тютюнопроизводителите, които попадат в обхвата на подпомагането обработват площи от около 26 000 декара. 

Помощта ще бъде на единица площ и се очаква да достигне до 120 лева на декар.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР