Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протест в Самоводене против изграждането на кариера за варовици в селото

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

На протестен митинг жителите на великотърновското село Самоводене се обявиха срещу предстоящата експлоатация на кариера за варовици и инертни материали до населеното място и обявиха, че няма да допуснат инвеститорът до обекта.

Над 250 жители на Самоводене се включиха в протеста срещу инвестиционното намерение на търговищка фирма да експлоатира кариерата, отстояща на по-малко от километър от регулацията на населеното място. Инвестиционното намерение е в начален етап и все още не е направена оценка на въздействието върху околната среда. Община Велико Търново подкрепя исканията на самоводчани, а те са готови на крайни действия, за да не разрешат кариерата да заработи: 

„Тя се намира в югозападния край на селото, предимно западни ветрове и всичкият прах, който се вдига при взривяването, ще влиза директно в селото. Изключително близо е до обработваеми площи“, посочи кметът на Самоводене Стефан Мъглов. 

„Те идваха, но ни обясниха как всичко щяло да бъде по мед и масло, работни места, пътищата ще ни асфалтират“, сподели жител. 

„10 години съм работил на кариерата отсреща и зная какви поразии направихме на селото. Ще плачат хората, замърсява се въздухът, деца растат“, каза друг. 

„Пътят ще минава точно пред училището, всички деца. Оттам и жертви ще има“, допълни жителка на селото. 

„Говоря за лов! Ще обездивечат! Но по-важно е какво ще стане с нашето село, те ще съсипят селото“, допълни почитател на лова. 

„Ако я разрешат, тогава не зная до къде можем да стигнем, най-малкото ще е затваряне на пътищата“, посочи председателят на инициативния комитет Валентин Мицканов, председател на местната земеделска кооперация.  

Над 2000 са жителите на великотърновското, което носи името си от това, че е в карстов район и където копнеш, потича чиста, бистра вода, разказват местните, които си обичат района: Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.