Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три етажа за тайните

Ешкол Нево: Чувствам се като диригент, когато пиша

Снимка: изд. Колибри

В рамките на Кино-литературния фестивал "Синелибри" 2021 гостува израелският писател Ешкол Нево, който е в София за представянето на книгата си и на филма на режисьора Нани Морети „Три етажа“. 

Ето какво сподели Ешкол Нево в "Артефир":

Предчувствие за Covid

"За първи път съм в България – всичко изглежда много очарователно. Заради филма книгата "Три етажа" (написана преди 6 години) има нов живот сега – напълно нов. Направих вече едно турне заради нея в Италия. Сега, когато имам перспективата на времето, откривам защо я написах и гледам с нови очи. По време на Covid кризата всички сме самотни – всички герои на книгата се опитват да се свържат с някого по нови начини. Книгата е написана преди това, но по някакъв начин се вписва в Covid ситуацията."

Роман, три новели или експеримент със структурата на романа

"Съдбите на трите етажа се преплитат и тогава получавате усещането за структурата на роман – тя е там през цялото време, съдбите на героите са преплетени. Между другото, във филма историите са много по-свързани. В романа монологът е много голяма сила – енергията на изповедта. Представете си църковната изповед и тайните, които можете да разкриете. Използвах силата на изповедта и потока на съзнанието, които Нани Морети нямаше как да използва, но можеше да използва вътрешния свят на героите. Но той имаше на разположение музиката, страхотните актьори, и разбира се, Рим. И ритъма. За мен романът е музикално произведение. Чувствам се като диригент, когато пиша роман. Понякога вземам решения, които са изцяло музикални."

Три етажа за надеждата, за разочарованията, три етажа за покрив, който не е дом

"Когато сме деца, приказките ни завършват с "И те живяха щастливо"... Когато обаче партньорството се сблъска с родителството в един дом, те катастрофират, Това е универсална тема. Читателите ми в Русия, в България, в Италия разпознават в това човешкото. Винаги имаш трите етажа на душата – това се случва навсякъде."

Израел – рай за разказвачите на истории

"Интензитет е думата. Има нещо израелско в диалога на романа "Три етажа". Израел е много интензивно място. Ние свършихме с Covid и започнахме война. Когато войната свърши, започваме нов Covid. Реалността е по-силна от измислицата в Израел. Това е рай за разказвачите на истории – пълен с конфликти и много истории."

"Желание, нега, мечтателност – на тази енергия са базирани моите книги, както колите се движат на бензин", казва писателят и допълва, че "Три етажа" е най-личната му книга.

От 19.00 до 20.00 ч. в кино „Люмиер“ се провежда литературна среща и дискусия с писателя Ешкол Нево. 
В 20.00 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на филма „Три етажа“ на италианския режисьор Нани Морети „Три етажа“, получил "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Чуйте разговора с писателя в звуковия файл.

Снимки – изд. Колибри

Ешкол Нево, един от най-популярните съвременни израелски автори, е роден в Йерусалим през 1971 г. и прекарва детството си в Израел и в Детройт. Неговите романи са бестселъри в Израел и са публикувани на много езици. "Симетрията на желанията", "Невидими съдби", "Последното интервю" – са предишните му заглавия, от кои личи познавач на човешките отношения.
"Три етажа" (2015) е избрана от читателите в Тел Авив за най-добра книга на 2015 година, печели израелската награда Platinum и награда Wizo във Франция, превръща се в абсолютен хит в Италия и е определена като "хипнотичен роман" от "Ню Йорк Таймс". 
Книгата е адаптирана за големия екран от известния италиански режисьор Нани Морети и получава "Златна палма" на фестивала в Кан.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.