Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

| обновено на 21.10.21 в 09:01

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки есенни природни картини. Ето какво споделя художникът в "Артефир":

Сезоните

„Като цвят есента ми е любима. Защото е толкова красиво и пъстро – тези топли тонове са ми любими, но аз обичам всички сезони. Навремето не обичах много зимата, защото не я бях опознал от красивата страна. А красивата страна на зимата е в планината. Всички сезони са безкрайно красиви и носят своето очарование. В изложбата има и няколко мои любими зимни пейзажи."

Пътят

„Пътят към храма е заложен у всеки човек. Имам няколко произведения, посветени на "Ел Камино". Мои приятели изминаха през 2007 г. цялото трасе – около 800 км в Испания. Моята поръка към тях беше да направят пейзажни снимки. Когато се прибраха, ми показаха стотици снимки. Това силно ме вдъхнови и на изложба през 2008 г. показах първите мои картини на тази тематика. Моите приятели три пъти са го минавали "Ел Камино", три пъти са ми носили снимки и като че аз самият да съм минавал този път… Може пък един ден да тръгна.“

 Техниката

„Това е т.нар. „смесена техника“, защото освен темперни бои, аз слагам и различни пълнители – лепила, винервайс и т.н., за да се заздрави техниката, защото само с темпера не могат да се правят такива устойчиви на времето картини. Накрая се покриват с водоразтворим лак на акрилна основа и се получава една съвсем здрава картина. Това си е моя техника, която още в началото на 90-те години започнах да практикувам и си я развих във времето – оказа се устойчива във времето.“

"Пейзажите на Шунев са стилизирани, изпълнени в стила на наивизма, с чудесно живописно чувство и оригинална техника, която е вече неизменна част от стила и почерка на автора. Неговите картини са ясноразпознаваеми, извоювали във времето своето собствено лице. Публиката обича уюта в творбите на Владимир Шунев, който се усеща както в есенните, така и в зимните пейзажи, обича ярките виолетови лавандулови полета или ширналите се златни нивя, малките хълмчета и синьо – лилавите планини, обича ведрината на деня и красотата на нощта. Всичко това е събрано в изложбата „Златна есен“ и зрителите с радост могат да му се насладят", пише галеристката Надя Павлова.

Владимир Шунев е инженер по професия, но след 1990 година се отдава изцяло и единствено на изкуството. Има множество самостоятелни изложби зад гърба си, както и различни награди за живопис. Дълго време посвещава на изследване на скалните рисунки и българските черги и шевици, каквато е и предишната му изложба в галерия „Париж“, но от няколко години интензивно разработва пейзажите и пасторалните композиции.

Изложбата продължава до 31 октомври и може да бъде разгледана на живо, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“. www.gallery-paris.com 

Снимки – галерия „Париж“ и личен архив на Владимир Шунев



Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Подкасти от БНР