Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Провал на избора на нови членове на Съдийската колегия на ВСС

| обновено на 17.10.21 в 21:22
Снимка: архив

Провали се изборът за двама нови членове на Съдийската колегия на Висшия  съдебен съвет.

След като и на втория тур съдиите масово не участваха в гласуването, с 5 на 4 гласа Избирателната комисия обяви изборът за нередовен.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Ако бъде потвърдено, Съдийската колегия ще трябва да обяви нова процедура за попълване на местата на подалите оставка през юни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Второто гласуване за избор на двама нови членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет приключи днес в 18 часа. 26 процента от имащите право на глас 2 202-ма съдии дадоха своя вот -  с четири процента по-малко от гласувалите на първия тур вчера.

Марина Михайлова от Върховния административен съд и варненският съдия Деян Денев бяха номинирани за двете вакантни места. 

Избирателна активност е от ключово значение за редовността на избора. За да бъдат избрани новите членове на Съдийската колегия, електронно или с хартиена бюлетина за тях трябва да дадат своя вот поне половината от 2 202-та имащите право на глас съдии.

Тъй като вчера гласувалите бяха 669 съдии, вотът беше обявен за нередовен. Според Закона за съдебната власт при повторното гласуване процентът от 50 пада на 33, което означава, че за редовен избор трябваше вота си днес да са упражнили минимум 727 магистрати.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.