Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: Covid мерките за училища да се вземат на общинско ниво

| обновено на 17.10.21 в 14:05
Проф. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Решенията за начина, по който училищата и детските градини ще работят по време на ограничения, свързани с пандемията, трябва да се вземат на общинско, а не на областно ниво.

Това каза днес служебният министър на образованието Николай Денков.

„Защото най-големите проблеми са именно в селата, в малките градове, по отношение на учебния процес, а именно те се оказват най-малко засегнати от заболеямостта. Например в Кюстендил имаше община с 30% отсъстващи ученици и няколко други общини с 0%. Очевидно е, че този областен подход не е удачен“, заяви Денков е в Рилския манастир, където се провежда 16-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Очаква се нови ограничителни мерки да бъдат обсъждани утре.

Няма опасност за финансовата стабилност на учебните заведения, увери още Николай Денков. Той каза това по повод изразени от училищни директори опасения от големи разходи около противоепидемичните мерки:

„Огромната част от училищата - над 80%, всъщност са добре финансово и имат средства да посрещат нуждите си. Въпросът е за останалите 10-20%. С работодателските организации, следим внимателно, ако има проблеми, ще реагираме за конкретно всяко училище“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!