Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОСВ отчете замърсяване на водата край „Вера Су“

Корабът "Вера Су" край бреговете на Яйлата
Снимка: Румен Сарандев

Над седем пъти са превишени стойностите на амониев и нитритен азот в пробите, взети около заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“, превозващ азотни торове.

Изследванията са извършени от експерти на МОСВ, а пробите да взети от две точки – южно от плавателния съд и в близост до носовата му част. Същевременно от Министeрството на транспорта съобщиха, че са готови със спасителния си план.

При извършения на 16 октомври мониторинг на морските  води в брегови пункт на 60 м южно от заседналия „Вера Су“ и от пункт непосредствено до носа на кораба са взети три водни проби.

Установени са превишения в стойностите на азот амониев и азот нитритен в двата пункта, като най-сериозно е увеличението на стойността на амониев азот във водите непосредствено до носа на кораба, които превишават допустимите стойности седем пъти.

За резултатите от проверката са уведомени Изпълнителната агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб.

От Министерството на транспорта информираха за БНР, че са готови със спасителния план, но чакат отговор от екоминистреството какво да се прави с товара. При отговор и подходящо време, те са в готовност да пристъпят към разтоварването на кораба.

Подходящи метеорологични условия за това се очакват във вторник следващата седмица.   

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.