Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Медии и истина“ - тема на Световната среща на българските медии в Рилския манастир

| обновено на 17.10.21 в 21:59
Снимка: БГНЕС

„Медии и истина“ - това е темата на Световната среща на българските медии, който започна днес в Рилската Света обител.

Журналисти от различни точки на света представят своите издания в двудневния форум, организиран от БТА.

Представители на държавната власт, на медийния сектор от страната и на висшия духовен клир присъстваха на първия ден от журналистическия форум.

Външният министър Светлан Стоев призова българите в чужбина да се включат в подготовката на изборите зад граница при откриването в Рилския манастир на XVI Световна среща на българските медии/Снимка: МВнР

Основните проблеми на медийния сектор по света са свързани с истинските и фалшивите новини, с вярата и правото на избор - това подчерта генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев:

„Всъщност истината винаги е успявала да победи – факт е, включително и вашите медии, че успяват да намерят най-накрая коя е истината“.

Според медийния експерт Георги Лозанов на преден план вече излиза въпросът и за медийното възпитание на обществото - то трябва да започне още от най-ранна възраст:

„Да смяташ, че от само себе си медията ще ти даде това, което ти е необходимо, става все повече илюзия“.

Основна и трудна задача на работещите в журналистическият сектор е да завоюват общественото доверие - това заяви временно изпълняващият длъжността генерален директор на Българското национално радио Милен Митев:

„Защото в днешно време повече от всякога медиите имат нужда да бъдат посланик на истината и да убеждават хората да вярват в тях“.

Тазгодишната Световна среща на българските медии е16-та поред, утре форумът, на който участват представители на 27 български медии от целия свят, продължава.

"Надявам се тази среща да отвори тази страница, която е много важна и да се говори за нея и да се размишлява, а и може би мерките да се набележат, за да има повече вяра в медиите", каза игуменът на Рилския манастир - Адрианополски епископ Евлогий.

"Заради Covid пандемията вярата в медиите е спаднала навсякъде по света", смята Лила Славова, която има радиопредаване в швейцарския град Берн. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна