Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватски участници в конференцията за бъдещето на Европа с разбиране към българската позиция за РСМ

Красимир Златинов
Снимка: Ангелина Пискова, БНР

Хърватски участници в конференцията за бъдещето на Европа са проявили разбиране към ветото, което страната ни наложи на Северна Македония за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Това съобщи пред "Хоризонт" Красимир Златинов, един от петимата български участници в конференцията.

Красимир Златинов е от Петрич, но живее отдавна в София, където работи като банкер.

Очаквано, има подчертан интерес към темата за Северна Македония:

„Не трябва да крадат чужда история, за съжаление Македония  и просръбската пропаганда там не им позволява да осъзнаят какви са корените“.

Запитан каква е била реакцията на хората, с които са дискутирали това в панела, във връзка с информацията, че България е в изолация по този въпрос, Златинов посочи

„Имахме подкрепа от колегите ни от Хърватия - те също споделят нашето мнение,  трябва да поддържаме ценностите на Европейския съюз и по-скоро не трябва да влизат страни, които имат омраза към друга страна“.

По основната тема - миграцията, Златинов не споделя мнението на повечето участници в конференцията, че тя е необходима заради застаряващото население в Европа:

„Ние българите в групата, в която участвахме, не споделяхме това мнение и много от колегите ни реално изразиха недоумение, но, за съжаление, може би по-големите страни печелят в това отношение, тъй като имат нужда от мигранти“.

Репортаж от конференцията очаквайте утре в предаването "Хоризонт до обед".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени