Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коронавирусът атакува огромен брой различни видове клетки

Проф. Радостина Александрова: Изпаднахме в Бермудски триъгълник

Два пъти по-често заразените с Делта варианта постъпват в болница

Радостина Александрова
Снимка: Личен архив

„Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник – от една страна имаме Делта вариант, който се разпространява много по-бързо и е два пъти по-голям рискът заразен човек да попадне в болница, това са данните до момента на Европейския център за контрол на заразяванията. От друга страна изключително ниският брой на ваксинирани  у нас, а от трета страна недостигът на персонал, което няма как да бъде компенсирано дори и с мерки“, като каза пред БНР биологът и вирусолог проф. Радостина Александрова от БАН.

„А това, че 6 месеца сме в избори също не спомага за ситуацията у нас", допълни още проф. Александрова в "Преди всички".

"Хората, които сега ще се ваксинират, ще имат защита след три седмици, затова и призовавахме това да стане в по-ранен етап. Колкото и да не са съвършени ваксините, това ни помага да прекараме по-леко заболяването и затова трябва да го използваме, за да не стигаме до болница.

За мен е и учудващо защото не се спазват мерките, защо нямаме достатъчно самосъзнание", заяви ученият.

По думите и коварното при този вирус е, че е силно опасен, той може да атакува едновременно над 140 вида клетки в организма. В момента този вариант атакува и по-младите и децата. Влошаването при болните става много бързо. Затова сега при наличието на ваксини е тъжно, че поемаме риск да се срещнем челно с този вирус, заяви проф. Радостина Александрова.

Д-р Цветелина Великова: До 2025 година може да продължи пандемията


Според проф. Александрова и този вирус най-вероятно е възникнал от природата, освен това след като вече "духът е излязъл от бутилката" , основната ни задача е да го овладеем, казва известната вирусоложка.

"Това не е някакъв невероятен и свръхестествен вирус. Просто той е пандемичен и непознат за нас и затова ние нямахме никакъв имунитет досега. Той се адаптира много по- добре сред нас от предшни вируси. Ззатова изходът е във ваксинацията, за което е доказано в историята на инфекциозните заболявания, че може да създаде защита и бариера, и да го превърне след време в сезонен вирус", поясни още проф. Александрова.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.