Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинации за наградите на БХК “Човек на годината”

Надежда Цекулова: Необяснимо е за мен как за две години не си взехме поуки от пандемията

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Между 70 и 80 номинации получаваме почти всеки път, но има определени критерии, за да бъдат допуснати кандидатурите", поясни в "Преди всички" Надежда Цекулова, директор на програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет за номинациите за годишните правозащитни награди на БХК “Човек на годината”.
Това са 14-те поредни номинации, които ще се приемат до 15 ноември, като информация може да прочетете на сайта на кампанията.

До 15 ноември 2021 г. всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България.
ФБ/ Човек на годината @ChovekNaGodinata  · Неправителствена организация (НПО)

"Добре е номинацията да е на личност или организация с изявена правозащитна дейност през изминалата година. Не е достатъчно просто даденият човек да е много добър човек. Важно е какво е правил той в областта на човешките права за периода от 15 ноември 2020 до 15 ноември 2021 година".

През годината са печелили хора, които дълги години са работили системно и без да се отказват от своите цели в областта на правозащитната дейност.

Но трябва да кажем, че ние не разглеждаме номинации на политици, както и на хора, които в една сфера защитават определени права, но в други сфери ги нарушават", каза ще пред БНР Цекулова.

По думите на Цекулова е недопустимо след толкова тежка първа и втора вълна на пандемията миналата година хората да не са си взели поука, да не са научили уроците си дори и по-трудния начин, да продължават да не се ваксинират и да продължаваме като общество да бъдем толкова разединени.

"Най-тъжното е, че до сега дори не сме видели усилия от политическите елити да оставят зад гърба си пропагандните инструменти в интерес на това да се спаси живота и здравето на хората", посочи още Цекулова.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна