Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Ванков: Не може да се говори за фалити на държавни ВиК дружества заради скъпия ток

Подготвят се няколко мерки за подпомагане на дружествата

ВиК Сливен
Снимка: Стоян Радев

„ВиК дружествата са доста енергийно интензивни дружества - ползват електрическа енергия за доставка на питейна вода на клиентите. На много места се ползват и помпени станции, пречиствателни станции за питейна и пречиствателни станции за отпадна вода, ВиК операторите използват доста електрическа енергия. По данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всички 48 ВиК оператори потребяват около 650 GW (гигават часа) годишно - това е доста електроенергия. 22 от тези дружества са част от ВиК холдинга като тяхното потребление е 500 гигават часа или като цяло мога да кажа, че това е около 1,5 % от цялостното вътрешно потребление за електрическа енергия в страната", каза за БНР инженер Ивайло Ванков, заместник-председател на Управителния съвет на ВиК холдинга, в който са включени държавните дружества за водоснабдяване и канализация.
"Североизточният регион потребява около 1/3 от електроенергията на целия ВиК сектор. Вик Бургас например за 2019 и 2020 година през август месец е плащало по-малко от 600 хиляди лева без ДДС, а сега за тази година фактурата за месец август е 1,3 милиона лева без ДСС. Във Враца е сходно - за 2019 и 2020 Враца е плащало за месец август 220 - 230 хиляди лева без ДДС, а сега 500 хиляди лева без ДДС. В Стара Загора е същата ситуация - за август 2019 и 2020 са плащали около половин милион, сега близо 1 милион. Ситуацията е много критична", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Ивайло Ванков.

Той съобщи, че има няколко комплексни мерки, които могат да се приложат за подпомагане на ВиК дружествата.

„Има няколко комплексни мерки, които биха могли да се приложат.  В момента в българския ВиК холдинг е в напреднала фаза на разработване, на създаване на дъщерно дружество - търговец на електрическа енергия, което да закупува електрическа енергия на по-ниски цени, да я предлага на 22-те дружества в холдинга. В момента ние провеждаме тази процедура и в рамките на месец-два ще имаме нов енергиен оператор. Също така  се разглежда и директно закупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, но това би могло да се случи при редовно правителство." Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!