Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на пациентите с Covid-19 в Университетската болница в Стара Загора

С 1/4 скачат разходите за ток в лечебното заведение

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.
Снимка: Радио Стара Загора

Университетската болница в Стара Загора е разкрила допълнителни ковид-легла през уикенда. Общият им брой достига 178. 142 души с коронавирус са хоспитализирани в най-голямото лечебно заведение в региона. От 14 октомври Старозагорска област е в тъмночервената зона на разпространение на Covid-19 с над 500 заразени на 100 000 души население на двуседмична база. 106 са новините случаи на инфекцията в региона. 

Днес се очаква РЗИ-Стара Загора да излезе със заповед, с която се задължават всички болници в областта да разполагат с ковид-легла в размер на най-малко 20% от капацитета им. 90 пациентите с коронавирус в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са на кислородна терапия с маска. 12 души са в реанимация, а от тях 9 са интубирани. Възрастовата граница за честотата на усложнения от Covid-19 се изместила до над 55 години, заяви за Радио Стара Загора директорът на УМБАЛ „Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. Той разкри, че още в петък е предал на РЗИ-Стара Загора изготвения протокол за унифициране на лечението в доболничната помощ. Предстои предложението да бъде разгледано от останалите лечебни заведения. Очаква се становище и на Сдружението на общопрактикуващите лекари. "Крайно необходимо за разтоварване на болниците е изготвянето на пълна оценка на заразения с Covid-19. Такава е възможна при провеждане на ранни клинични изследвания и рентгенография към момента на поставяне на диагнозата", подчерта проф. Йовчев. 

С 25% са се увеличили разходите за електроенергия в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Причина за това е драстичният скок в цената на тока в последните месеци. Проф. Йовчев подчерта, че от 2019г. лечебното заведение няма задължения към доставчика на електроенергия. Парното в болницата ще бъде пуснато през следващата седмица. "За него използваме газ, която отбеляза още по-голям скок в цената в сравнение с тока. Неминуемо тези завишени разходи ще се отразят на финансовото състояние на болницата", заяви проф. Йовчо Йовчев. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!