Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години държавно архивно дело в България

Доц. д-р Михаил Груев
Снимка: Божидар Любенов

На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. Институцията многократно променя наименованието и ведомствената си подчиненост. През 1961 г. преминава от системата на МВР към Министерството на просветата и културата, а в следващите години първоначално е част от структурите на Комитета за изкуство и култура, а по-късно на Министерството на информацията и съобщенията, след което – под наименованието Главно управление на архивите – е към Министерския съвет. През 2007 г. е приет Закон за Националния архивен фонд, който урежда днешния статут и наименование на Държавната агенция „Архиви“.

По повод на 70-годишния юбилей ДА „Архиви“ организира Национална конференция „70 години български държавни архиви – памет, свързаност, възможности“. Една от основните теми, предизвикала оживени дискусии, анализира съвременните предизвикателства и възможности за развитие и мисията на архивиста през 21-ви век, системите за архивиране и ролята на архивните институции по света.

В експозицията на документалната изложба „Съкровищата на държавните архиви“, са представени оригинални документи и експонати, утвърждаващи българската държавност – Търновската конституция, Манифеста за провъзгласяването на независимостта през 1908 г., т.нар. Сребърна конституция от 1911 г. По време на събитието е валидирана и пощенска марка, посветена на 70-годишнината от създаването на държавните архиви. Основният елемент, изобразен върху марката, е Манифестът на независимостта… 

Изложбата може да бъде видяна до края на месец октомври в изложбена зала „Архиви“, на ул. Московска № 5.

С доцент д-р Михаил Груев, председател на ДА „Архиви“, разговорът е за превратностите в българската история и житейските човешки съдби, отразени на страниците на многобройните документи в архивните фондове на Агенцията.

Доц. Груев е доктор по история, с дисертация на тема „Българите мюсюлмани в държавната политика на България (1944-1959 г.)“.
Преподава съвременна българска история и етнология на етническите групи в Катедрата по история на България, в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е и ръководител на катедрата от 2011 г.
Доц. Михаил Груев е бил гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград и др. Автор е на три монографии и на студии и статии по проблемите на „възродителния процес“, колективизацията на българското село, комунистическия елит...
От 5 март 2015 г. е председател на Държавна агенция „Архиви“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени