Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Спорно е твърдението, че сме станали по-малко бедни

Качеството на живот не се определя от количеството на парите

Димитър Събев
Снимка: Иван Русланов, БНР

"Трудно е да говорим, че сме станали по-богати, дори твърдението, че сме станали по-малко бедни също е спорно". Това каза пред БНР икономистът Димитър Събев в коментар на класацията по бедност, в която България отстъпва челната позиция на Румъния.

Той обясни, че в методиката, по която са изчислени процентите, определящи позициите в класацията, показателят "Риск от бедност и социално изключване" съдържа 13 твърдения:

"Примерно: "Не мога да поддържам достатъчно топло в дома си", "Не мога да слагам през ден местно ястие на масата си". Когато се съберат негативни отговори на тези твърдения, се казва, че въпросният човек попада в категорията от риск от бедност". 

По думите на Събев има различни възприятия на топло и студено в дома, различни възприятия какво е богат и какво е беден:

"Аз мисля, че ако същите критерии, които един западноевропеец прилага към бедността и богатството, доста по-голям би бил процентът на бедните и в България, и в Румъния". 

"4,8% годишна инфлация през септември е вече доста. Това говори, че натискът, който българите усещаше по портфейлите си, вече е виден и няма как да се скрие", коментира още икономистът и уточни, че най-вече ще пострадат домакинските бюджети, защото поскъпването е насъщните неща - хранителните стоки и енергията.

Той изтъкна, че икономическата дискусия в България по тези проблеми не може да се води в предизборно време.

Събев подчерта, че качеството на живот не се определя от количеството на парите.

Интервюто на Даниела Големинова с Димитър Събев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна