Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

65-годишни българи изкачиха Килиманджаро

Албена и Павел Благеви твърдят, че веганството им помогнало да преодолеят височинната болест

7
Снимка: личен архив на семейство Благеви

Албена и Павел Благеви изкачиха Килиманджаро навръх Голяма Богородица, а после бродиха из резервата Серенгети в Танзания. На онези, които ще си кажат e, млади хора, какво им пречи, ще издам, че и двамата са на 65. Вегани при това.

Но да ви ги представя. Те са инженер-химици, а Албена дори е кандидат на науките. След 28-годишна успешна кариера в една от най-големите компании на САЩ, Павел с гордост може да се похвали, че е участвал в разработването на зелена технология, а за последния им проект, под ръководството на Албена, получават най-високата корпоративна награда. Но от звуковия файл ще научите за изкачването на „Покрива на Африка“ – 5895 метра.

Семейство Албена и Павел Благеви
Това е единственото място на Черния континент, където целогодишно има сняг, затова при изкачването Албена и Павел са сменили по няколко различни ката дрехи, но се оказва, че да не ядеш месо си има предимства при преодоляването на височинната болест.

Според някои източници едва 45% от хората, запътили се към Килиманджаро успяват да помахат от заветния хълм. Семейство Благеви, родители на две дъщери, баба и дядо на трима внуци, по гостигат. Логичната почивка след екстремното изкачване, при това Павел е със сменена колянна става, е фотосафарите в Серенгети.

На езика на масаите името означава безкрайни равнини. В танзанийския резерват посетителите най-лесно могат да направят Голямата петорка. Т.е. да видят лъв, слон, носорог, леопард и кафърски бивол.


Толкова са сладкодумни Албена и Павел Благеви, че се надявам скоро да ни разкажат и за Солт лейк сити в САЩ, където живеят в момента.


Снимки: личен архив на семейство Благеви

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия