Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия закрива постоянното си представителство в НАТО

| обновено на 18.10.21 в 17:29
Руският външен министър Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От първи ноември Русия закрива постоянното си представителство в НАТО, както и представителството на Алианса в Москва. Това обяви на пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров.

На пресконференция в Москва Сергей Лавров съобщи, че решението е в отговор на действията на Алианса, който по-рано този месец отне акредитациите на 8 души от постоянното представителство на Русия, като ги обвини в шпионаж и съкрати числеността на мисията от 20 на 10 души. Лавров обвини НАТО в отказ от равноправен диалог и съвместна работа с Русия.

„В отговор на действията на НАТО ние преустановяваме дейността на нашето постоянно представителство в Алианса, включително работата на главния военен представител. Второ, преустановяваме дейността на военната мисия на НАТО в Москва. Акредитациите на нейните служители се отнемат от 1 ноември тази година. И трето, прекратява се дейността на информационното бюро на НАТО в Москва, което беше създадено при посолството на кралство Белгия“, заяви Лавров.

Лавров добави, че ако Северноатлантическият алианс има някакви въпроси, то може да ги адресира до посланика на Русия в Брюксел. По думите му аналогични функции в Москва може да изпълнява някой от посланиците на страните-членки на НАТО. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени