Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВиК - Хасково търси пари за по-икономични помпи заради скъпия ток

Снимка: БНР

ВиК - Хасково ще поиска от Министерството на регионалното развитие и Българския ВиК холдинг пари за нови, по-икономични помпи като мярка за компенсиране на високите сметки за ток. 98% от водата на Хасково е помпажна и заради това поскъпването на тока се отразява зле на финансовото състояние на ВиК.

През август дружеството е изтеглило кредит от 2.6 млн. лв., с който да се покрият сметки за ток от юни и юли.

1 100 000 лева е сметката за електричество за август на ВиК-Хасково, която ще бъде платена разсрочено. Фактурите за септември тепърва ще пристигат и се очаква те да са по-високи. ВиК плаща скъп ток, защото дружеството-доставчик на електричество от свободния пазар, което е спечелило обществената поръчка през февруари тази година, се е отказало.

Класираното на второ място - ЧЕЗ, не е съобщило дали ще поеме поръчката, обяснява управителят на ВиК-Хасково Божидар Желязков:

"Ако и те се откажат, където има голяма вероятност това да се случи, си оставаме на доставчик последна инстанция и продължаваме да плащаме скъпия ток. Този проблем не стои единствено пред ВиК-Хасково.

Той е за цялата страна. Спомена се да се търси общ доставчик на ток от българския ВиК-холдинг, който да предоставя услугите си за всички В и К-оператори в страната и по този начин малко да намалеят сметките ни за ток".

ВиК-Хасково ще търси финансиране за смяна на четири от помпите, които са амортизирани, като с подмяната им се очаква да бъде намален разходът за електроенергия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР