Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общински съветници от Кюстендил предлагат да има компенсации за цените на газа

Те настояват разходите за отопление с газ да се платят от Фонд сигурност на електроенергийната система

Снимка: БГНЕС

Общински съветници от Кюстендил написаха писмо до служебния министър-председател Стефан Янев и други институции, с което предупреждават, че газифицираните общини ще останат неотоплени през тази зима заради невъзможност да се плащат сметките и поискаха да се вземат мерки в тази посока.

"В Община Кюстендил са газифицирани над 4 хиляди от домакинствата в цялата страна. Общо газифицираните домакинства са 140 хиляди, което сами разбирате, че по четири члена на семейство или по трима да ги сметнем означава, че над половин милион българи са газифицирани, използват тази енергия за отопление, за топла вода и за готвене", каза за БНР инженер Огнян Атанасов, общински съветник в Кюстендил, заместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. 

Общински съветници от Кюстендил предлагат да се поемат 30% от сметките на битовите абонати през отоплителния сезон като разходите да се платят от Фонд сигурност на електроенергийната система.

"От какво е продиктувано това наше предложение - от миналия октомври досега за този октомври разликата в цента е 138, 11 %, като това ще рече 2,38  пъти. Ако миналия октомври при еднакво потребление сме плащали 100 лева, сега ще трябва абонатите на газ да плащат 238 лева и това е без увеличението, което предстои през месец ноември, което е поискал регулатора от 32 %, а може би ще има и през декември", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Огнян Атанасов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР