Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три изложби бяха открити в кюстендилската галерия в деня на Св.Лука

Три изложби бяха открити в кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора" в деня на Св.Лука и в рамките на 16-ата Международна медийна среща
Снимка: Кирил Фалин

Три изложби -  „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“, такава с творби на участниците в традицонния пленер "Св.Лука", и гостуваща колекция от Босилеград, Сърбия, бяха открити днес в залите на кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора".

Освен за празника "Св.Лука" някои от инициативите са посветени и на 16-ата Международна медийна среща, организирана от БТА, на която домакин стана и Кюстендил.

Изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" е нов визуален проект, представящ разказ за знакови икони, върху който Държавният културен институт работи съвместно с екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от декорацията на християнския храм от най-древни времена.

В 24 пана на български и на английски език са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви.

В изложбата са използвани снимки от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, както и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир.

В концепцията, освен от редица български манастири, са включени снимки и ценна информация от Манастир Ватопед и Иверски манастир – Гърция, Манастир Студеница – Сърбия, Манастир Савина – Черна гора, Манастир „Св. Йоан Владимир“ край Елбасан – Албания, Бигорски манастир – Република Северна Македония.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР