Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 мигранти влязоха незаконно по море в Испания

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 500 мигранти са пристигнали през последните часове в различни лодки на Балеарските и Канарските острови, Мурсия, Андалусия и региона на Валенсия. Сред тях е имало три бременни жени, няколко малолетни и дори един починал мъж. За първите 9 месеца на тази година е регистрирано близо 54% увеличение на незаконните мигранти, навлизащи на територията на Испания по море в сравнение със същия период на миналата година.

Това е поредното масово нашествие на мигранти в един ден от началото на тази година. Само на Балеарските острови са акостирали 18 лодки с 230 мигранти на борда. На брега на Мурсия Гражданската гвардия и морските спасители са прихванали общо десет лодки, превозващи 103 алжирски емигранти, 87 от които мъже, пет жени и единадесет малолетни. На Канарските острови са пристигнали 118 мигранти. 

В една от лодките, акостирала на Гран Канария, сред 45-те души на борда е имало и един починал, съобщиха от Червения кръст. На около 140 километра от брега на Аликанте са спасени 21 мигранти в две бедстващи лодки и така общия брой на спасените за последните 24 часа само в региона на Валенсия надхвърли 94 души. 

Продължава търсенето на оцелели при корабокрушение на лодка до нос Трафалгар, на която се предполага, че е имало 28 души. До сега са открити телата на 10 от тях.

По данни на Министерството на вътрешните работи тази година незаконните мигранти в Сеута са скочили със 142 %, а на Канарските острови с 47 на 100.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна