Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Атанасов: Цената на тока може да бъде 124 лв. на мегаватчас

Иван Атанасов
Снимка: Иван Русланов

"България има свръхпроизводство на електроенергия и 20% от произведения ток се изнася, ако има един нормален пазар, би трябвало цените да се натискат надолу, а те скочиха. Електроенергията е 96% местен продукт, т.е. зависим от собствени решения, условия и действия. Въглеродните емисии оказаха влияние върху покачването на цените, но най-голямо влияние окозват спекулациите на борсата". Това каза пред БНР Иван Атанасов, лидер на "Лява алтернатива", бивш член на ръководството на НЕК и бивш ръководител на проекта "Белене". 

Той разпространи писмо до институциите в страната с предложения за преодоляване на ценовата криза в енергийния сектор.

"Парадоксално е, че държавните фирми - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" - са на борсите, а частните - ВЕИ-та, двете американски централи - са с дългосрочни договори и с фиксирани цени за 15-20 години напред. Ситуацията е обърната - вместо частният бизнес да е на пазара, а държавният да се използва за някаква регулация. Сега всички искат субсидии, които да се вземат от печалбите на държавните фирми. Разпределението тече не от богатите - фирмите - към бедните, а обратно", коментира Атанасов.  

Изчисленията, които са направени от Атанасов и екипа му, показват, че цената на тока може да бъде 124 лева на мегаватчас, с нормална печалба за всички фирми:

"Просто едно решение на КЕВР, форсмажорни обстоятелства, следващи 6 месеца или 1 година, и това да бъде цена на доставчик от последна инстанция. По този начин ще се избегне кризата и фалитът на икономиката".

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Атанасов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.