Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Система за контрол на въглеродния диоксид в класните стаи прилагат във врачанско училище

Системата е дарение от Иво Евгениев - възпитаник на училището

СУ „Васил Кънчов“ във Враца
Снимка: Фейсбук/ СУ „Васил Кънчов“ във Враца

Както вече добре знаем, една от съществените мерки срещу разпространението на вируса Covid-19 е редовното проветряване в закритите помещения. Кой е точният момент да се "смени" въздухът в учебния кабинет? Отговорът на този въпрос вече е ясен с точност във врачанското училище "Васил Кънчов". Това е първото българско училище, където през тази учебна година беше внедрена умна система за контрол на въглеродния диоксид в класните стаи.
Изследване за чистотата на въздуха в сгради показва, че познавателната ефективност е с 61 % по-добра при по-ниски нива на въглеродният диоксид. Според друго проучване при по-добре вентилирани класни стаи се покачват до 15% резултатите от тестове на учениците в сравнение с учебни помещения с по-лоша вентилация. Тези данни от изследвания, публикувани от Американската агенция за опазване на околната среда цитират от българска компания, която има разработено решение за наблюдение и контрол на въглероден диоксид в класните стаи. Освен в редица европейски страни системата е внедрена за първи път у нас в училище „Васил Кънчов“ във Враца.

Виолета Мицова - изпълнителен директор на компанията, производител  на системата за качеството на въздуха в класните стаи  Снимка: Ива Антонова

"Системата представлява комбинация от хардуер  - това е самото устройство, което инсталирахме на стена и софтуер, което е платформа на данни, където отиват данните от устройството, за да можем да следим чистота на въздуха по стаи като чистотата на въздуха включва въглероден диоксид, температура и влажност на въздуха. Има препоръчители нива в цял свят, които са приети като системата алармира кога трябва да се проветри стаята", каза за БНР Виолета Мицова, изпълнителен директор на компанията производител. 

Системата за контрол на чистота на въздуха е на стойност 10 хиляди лева:

Това е дарение от наш инвеститор, който е първият инвеститор в компанията. Той е възпитаник на „Васил Кънчов“ и е от Враца". 

Дарителят е Иво Евгениев:

„Като става дума за здраве и образование нищо не е скъпо“.

Димитър Марков - директор на СУ „Васил Кънчов“ във Враца  Снимка: Ива Антонова

Димитър Марков - директор на СУ „Васил Кънчов“ във Враца коментира:

„Може би един от най-важните показатели това е нивото на въглероден двуокис и тази система е внедрена в момента чрез едни сензорни устройства във всички класни стаи, кабинети, физкултурни салони, учителски стаи в двата училищни корпуса - това са 45 устройства и ние имаме възможност реално в рамките на учебния ден да следим показателите и да се намесваме“.


Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР