Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

336 жертви на трафик с цел сексуална експлоатация през 2020 г.

Снимка: Сайт на НКБТХ

336 души са станали жертва на трафик на хора с цел сексуална експлоатация през миналата година. До септември тази година в Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили 41 сигнала за такива престъпления.

Най-голямата част от жертвите са жени. От 336 такива лица, 333 са жени.

"Нашата страна е източник на онези хора, които се трафикират предимно с дестинации в най-богатите страни в Европа. Това са Германия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Великобритания, Франция, Швейцария и особено към тези държави, където проституцията е легализирана. Трафикантите продължават да разчитат и към настоящия момент на все "по-меки" методи за въвличане. Използват измама и заблуда все по-често със средствата на информационните технологии и социалните мрежи", каза вътрешният министър Бойко Рашков.

Според Рашков, има леко завишаване на броя на сигналите за трафик на хора с цел сексуална експлоатация у нас. За първите 9 месеца на тази година 80 души са посочени като евентуална жертва на това престъпление в сигнали, подадени до Националната комисия за борба с трафика на хора.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР