Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДП, Свободните демократи и Зелените в Германия започват официални коалиционни преговори

Коалиция "светофар" в Германия - Зелени, СДП и Свободни демократи

Партията на свободните демократи на Германия се присъедини в понеделник към социалдемократите (СДП) и Зелените, одобрявайки решението на партийните лидери да продължат с тристранни коалиционни преговори за формиране на това, което те наричат "правителство в центъра", съобщава Ройтерс.

Ръководството на Свободните демократи и членовете на парламента гласуваха в подкрепа на началото на преговорите след първоначалните проучвателни разговори, при които трите партии се съгласиха с пътна карта. Зелените и лявоцентристката СДП вече бяха дали одобрението си за официални тристранни коалиционни преговори.

Източници от партията заявиха, че преговорите за създаване на алианс „светофар“ - кръстен на червения, жълтия и зеления цвят на партиите - могат да започнат от четвъртък, с цел новото правителство да положи клетва до Коледа.

Подобна тристранна коалиция - първата по рода си на федерално ниво - би изместила консерваторите след 16 години управление на канцлера Ангела Меркел, която не се кандидатира за преизбиране.

Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер обаче заяви, че неговата партия ще гарантира, че това няма да предвещава промяна на немското управление вляво. Вместо това тяхното трипартийно управление ще бъде "правителство в средата".

"Виждаме възможности, но виждаме и предизвикателства", посочи Линднер, добавяйки, че има големи различия между отделните страни и че ще е необходима "много толерантност".

Партийният алианс ще бъде ръководен от СДП на Германия, която стана първа на изборите през миналия месец, като лидерът на партията Олаф Шолц вероятно ще замени Ангела Меркел на канцлерския пост.

В момента Шолц е финансов министър и заместник-канцлер в отиващата си коалиция между десницата на Меркел и младшия партньор в лицето на социалдемократите.

Той и лидерите на по-малките париите на Зелените и Свободните демократи обявиха в петък, че имат за цел да преминат към официални коалиционни преговори, публикувайки пътната карта на точките, по които са се договорили, и компромисите, които вече са постигнали.

Наред с другите мерки, трите партии се договориха да предложат излизане на Германия от електроенергията, добивна от въглища, да се избегнат увеличенията на данъците и да се повиши минималната работна заплата.

Зелените и Свободните демократи все пак оставиха отворена възможността да се обърнат към консерваторите – Християндемократическата партия и Християнсоциалния съюз, ако преговорите със Социалдемократическата партия се провалят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна