Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал за съвременна драматургия и документален театър „NEDRAma“

Започна фестивалът за съвременна драматургия и документален театър, наречен "NEDRAma". Това е шестото поредно издание, което поставя фокус върху ателиета за документален театър и писане на съвременна драматургия. В програмата тази година вземат участие различни български и чуждестранни артисти и организации от независимата сцена като Vox Populi, АТОМ Театър, румънският артист Пека Щефан, режисьорът Елица Йовчева и млади дебютанти от Националната академия за театрално и филмово изкуство:

„Документалният театър винаги третира темите от живота тук и сега. И има бъдеще именно в тази своя парадигма. Детелина Станева ще представи – „Реанимация – живот наново“, това е представление, което е за хора, които са минали през реанимация, били са на косъм от смъртта, Треана Минкова ще представи представление за пет актриси, които са тръгнали да се срещат с жени в манастири, отрекли се от светския живот, те вземат интервюта от тях. Третото представление от тази поредица е с режисьор Любомир Сапунджиев, разглежда темата за желаните и нежеланите деца, представя истории на жени, които са си задали въпроса да задържа детето или не. Документалният театър намира своята реализация в много форми, съвременната драматургия също третира и се старае да третира сегашното живеене.“

Изданието отбелязва и 10 години от основаването на театър "Реплика", които са организатори на събитието. Фестивалът за документален театър и съвременна драматургия "НЕДРАМА" ще продължи до 24-ти октомври на сцената на Националния студентски дом. От Ателието за драматургично писане на Николай Коляда – можете да видите за първи път на сцена текстовете, създадени в рамките на ателието на Николай Коляда, което се проведе в 5-ото издание на фестивал – лаборатория NEDRAma. Сценичните версии са поверени на младите режисьори Надя Пенчева и Детелина Станева.

Подробностите за акцентите в програмата чуйте в звуковия файл от организатора и режисьор Благой Бойчев.

Снимка – театър "Реплика"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!