Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературна среща между Азербайджан и България

проф. Карим Тахиров и доц. д-р Красимира Александрова
Снимка: Ангелина Грозева

Тази година се отбелязват 880 години от рождението на големия азербайджански поет, учен и мислител – Низами Гинджави. По повод годишнината Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" получи две от най-емблематичните издания на поета Низами Ганджеви, както и специално издание на диск със стиховете му. Родната библиотека откри свой кът за литература в Азербайджан, където и взе участие в Седмия международен панаир на книгата в Баку, наред с още 164 издателства, библиотеки и културни центрове от 13 държави, сред които Грузия, Франция, Индонезия, Иран, Колумбия, Киргизия, Египет, Русия, Турция.

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" откри и кът на Азербайджанската литература у нас. От от 18 октомври, по повод Деня на държавната независимост на Азербайджан, читателите и посетителите на Библиотеката вече могат да преглеждат книгите в къта на Азербайджан, разположен в зала „История на книгата“. 

Доцент д- р. Александрова посочи, че в периода на пандемията са скрепени международните отношения между различни библиотеки, макар и онлайн, и че се планират разкриванията на още такива кътове за литература.

Повече за значението на поета Низами Гинджави и Азербайджанската литература от класиката до днес, чуйте в разговора на Ангелина Грозева с проф. Карим Тахиров, директор на азербайджанската Национална библиотека "Ахундзаде" и с доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ .

Превод в ефир – Мария Стефанова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна