Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските власти разбиха престъпна група, произвеждала марихуана в големи количества

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипът за борба с организираната престъпност и наркотиците на Гражданската гвардия на Толедо и Митническата служба на летище "Барахас" в Мадрид разбиха организирана група за производство на марихуана в особено големи количества. Иззети са над 135 хиляди стръка от най-голямата плантация в Европа за производство на марихуана, която официално е обявиха, че отглежда индустриален коноп. 

При обиск на плантация в град Хуерта де Валдекарабанос, близо до Толедо е установено, че растенията не са индустриален коноп, а генномодифицирана марихуана, която на външен вид не се различава от него. Дни по-късно на летище "Барахас" в Мадрид бяха задържани 112 килограма пъпки от марихуана, обявени за растения, без да се уточнява какви. При разследването е станало ясно, че те са на фирмата, собственик на плантацията за "индустриален коноп". При обиска са открити 30 тона изсушена продукция от миналата година и над 3 хиляди килограма пъпки, готови за дистрибуция. 

Фермата, в която се е намирала плантацията, е с площ от 12 хектара, с постоянно 24-часово наблюдение и специална зона за сушене с вентилационна система. 

Арестувани са трима души, а други шест са разследвани. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпление срещу общественото здраве, принадлежност към престъпна група и грубо погазване правата на работниците, тъй като на мястото са работили незаконно пребиваващи чужденци, които са живеели в тежки битови условия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени