Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва акцията по претоварването на азотния тор от "Вера Су"

| обновено на 19.10.21 в 18:06
5
Снимка: Мая Щърбанова

Започна подготовката за акцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг на 20 септември кораб "Вера Су". Екип на Морската администрация отводнява машинното отделение. Биват премахвани и всички пластмасови и други потенциално опасни за околната среда елементи от кораба.

Баржите, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, се подготвят на Морска гара - Варна.

В изпълнението на плана е предвидено прикрепяне на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процесът по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият тор ще бъде претоварен на танкера, а сухият товар ще се превози до пристанище "Варна-Изток", където ще се складира във вагони на Българските държавни железници.


След поставения краен срок от Министерството на туризма към корабособственика, той е изпратил писмо, че заради лошото състояние на кораба няма да изпрати екип за спасяването му, но в същото време не го е обявил за потънало имущество. 

Същевременно стана ясно, че капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" остават в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, като потвърди наложената от Добричкия окръжен съд мярка. 

От Министерството на транспорта уверяват, че работата по разтоварване на трите хиляди тона азотен тор ще бъде денонощна, за да се използват максимално следващите дни, в които метеорологичните условия ще са подходящи. 

Съобщено беше още, че Изпълнителната агенция по околна среда ще оцени какво въздействие оказва случаят с кораба върху околната среда в района на резервата "Яйлата". 


Междувременно ще се продължи с комуникацията с турския корабособственик, за да се изясни какво ще се прави впоследствие със самия кораб. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Подкасти от БНР