Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагат за обществено обсъждане нов Закон за ветеринарномедицинската дейност

Снимка: Ани Петрова

Нов закон за ветеринарномедицинската дейност може да лиши от субсидии и помощи от държавния бюджет фермите , които не са изпълнили мерките за биосигурност.

Затова от земеделското министерство се обръща с въпроси към фермерите, които да оценят как предлаганите нови текстове биха се отразили върху малкия и среден бизнес.

Правилно ли е земеделците, които не са въвели мерки за биосигурност, да получават субсидии е въпросът, фокусирал вниманието на фермерите, които в следващия месец имат думата по проектопредложенията.

В актуализираните текстове земеделците открояват и липсата на предложение за въвеждане на задължителна здравна осигуровка за животните - идея, която фигурираше в първия вариант на проект, качен за обсъждане през август и оттеглен само след седмица заради бурни реакции от стопаните.

Друг ключов проблем, който третират текстовете, е събирането на страничните животински продукти. За да се намали безконтролното изхвърляне на животински отпадъци, е заложено задължение във всяка община да се направят пунктове за събиране на умрели животни, както и отпадъци от заклани в личните стопанства животни. 

Концепцията на закона и въпросникът към фермерите са публикувани за обществено обсъждане до 15 ноември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР