Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитанът на "Вера Су" и вторият му помощник остават в ареста

2
Снимка: Радио Варна

Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб "Вера Су". Двамата обжалваха наложената от Добричкия окръжен съд мярка пред горната инстанция. Обвинението е за това, че са допуснали засядането на кораба и с това са създали опасност за живота на други хора и за повреждане на чужда собственост.  Адвокатите на двамата обвиняеми представиха договор за наем, сключен от турския корабособственик, за временно жилище, където те биха могли да търпят по-леки мерки за неотклонение -  "домашен арест".

59-годишният капитан Хайдар Ергюн обясни, че за първи път в 40-годишната си кариера преживява инцидент и никога досега не е изоставял кораба си.  26-годишният втори помощник Кемал Айхан сподели, че е в началото на кариерата си и иска да продължи „на чисто“ професионалния си път.  

Съдът  посочи, че мъжете са привлечени за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда между 5 и 15 години лишаване от свобода, беше отчетена и  високата обществена опасност на деянието.  Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна