Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентската организация „Заедно с теб“ не приема това предложение

Спор: Трябва ли неваксинираните да доплащат за медицинските грижи

Михаил Околийски: В идеята безплатни тестове за клиенти на заведения прозира комерсиален интерес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската болнична асоциация излезе с позиция, че пациентите с Covid-19 на болнично лечение, които не са ваксинирани, трябва да доплащат за медицинските грижи. Според болничната асоциация сумата за лечение, която Здравната каса покрива, е недостатъчна и болниците са в затруднено положение.

Асоциацията мотивира искането си с факта, че над 90% от пациентите, които се лекуват в болница от Covid-19, са неваксинирани. Според адвокат Свилена Димитрова това няма да лиши пациентите от грижа:

"Много е трудно в момента да се каже конкретна сума, която биха поели пациентите. Съгласете се, че всяко нещо, което има определена цена, някой трябва да я поеме. Ние трябва да споделяме отговорността от нашите решения в обществото. Ние не губим нашите права, ние ще бъдем лекувани“, каза за БНР Димитрова.

Темата беше коментирана в социалните мрежи и отвори дискусии между потребителите, редно ли е подобно искане. Пациентската организация „Заедно с теб“ заяви намерението си да сезира Етичната комисия на Българския лекарски съюз, и дори призова Прокуратурата да се самосезира.

"Смятам, че е належащо да се намеси централната етична комисия към Българския лекарки съюз, защото това е в разрез с всякакви етични норми и Конституционни права на гражданите да имат достъпна медицинска помощ, когато са здравно осигурени. Възмутително е“. 

Юристи проверяват дали искането на Болничната асоциация не нарушава закона.

Михаил Околийски             Снимка: БГНЕС

Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация коментира в предаването "Хоризонт до обед", че се намираме в извънредна ситуация, в която трябва да се мобилизираме, да се намерят правилните мерки, така че здравната система да продължи да работи и да се намали заболеваемостта и смъртността.

"Това е едно добро предложение според мен - да се намери някакъв индекс за това как хората, които са ваксинирани и тези, които не са ваксинирани, да не бъдат равнопоставени към лечебните услуги. Имаме един ангажимент, който е не само индивидуален, а обществен -  ваксините са налични, безплатни, с доказана ефикасност и нисък риск при инжектирането и всеки, който взима съзнателно решение да не прибегне до подобна защита, би трябвало да носи отговорност за това".

Михаил Околийски коментира и предложението на  Асоциацията на заведенията да се осигурят безплатни антигенни тестове за посещаващите заведения и нощни клубове:

„Грижата за хората трябва да е в центъра на всички усилия. Тук прозират комерсиални интереси. Сбъркани са целевите заведения - вместо в лечебни заведения, рехабилитационни заведения, услуги за възрастни хора, училища да бъдат прилагани тези безплатни антигенни тестове, за да се осъществява много по-ефективен мониторинг, проследяване на контакти се предлага в нощни заведения. Това е според мен сбъркано като цел".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!