Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Енергийната ни политика е заложник на частни интереси

Мартин Владимиров
Снимка: www.csd.bg

"Не е добре правителството да приеме всички, мерки, които му се предлагат от бизнеса, без обществена дискусия и без задълбочен анализ на приходите и ползите. Това, което виждаме в последните два месеца, е, че каквото предложи едрият бизнес - то се приема веднага от правителството в същите размери. Сякаш българската енергийна политика за пореден път е заложник на частни интереси. Нещо, което пречи на сериозни реформи и последователна политика от десетилетия". Това каза пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите на експерта най-добрият подход би бил да се намалят значително данъците в електроенергийния сектор, включително ДДС и акциз, но без парламент това не може да се случи:

"КЕВР може при ново ценово решение да намали значително таксата за задължение към обществото, т.е. да я премахне напълно. Това е възможно, защото заради повишаването на цената на въглеродните емисии приходите в бюджета и във Фонда за сигурност на електроенергийната система нараснаха чувствително. Те са предвидени да са 1,6 млрд. лева за този регулаторен период, но вероятно ще отидат над 2 млрд. лева. Този допълнителен ресурс от 400-600 млн. лева може да бъде използван, за да бъде премахната цената за задължение към обществото, т.е. тя да е 0 лева. И въпреки това да могат да бъдат компенсирани двете американски въглищни централи, които получават преференциална цена за изкупуване на електроенергията, която се компенсира с тази допълнителна такса. Става въпрос за 7 лева на мегаватчас, не е много".

Интервюто на Снежана Иванова с Мартин Владимиров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени