Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С драстични мерки държавата трябва да свали цената на тока

За бърза и адекватна намеса от страна на държавата заради безпрецедентната ситуация с високите цени на ел.енергията се обяви Кирил Василев, член на „Бизнесът за Пловдив“, който управлява фирма за производство на изделия от черни метали. 

"Тази ситуация се отразява пагубно на българския бизнес. Това е нещо, което никой не може да предвиди и да калкулира в бъдещите си продажби. Компания като нашата, с подписани договори, които ще се изпълняват месеци напред, не можете да предвидите бъдещите цени. Това е перфектната буря", коментира той.

Кирил Василев посочи, че проблемът е по цялата верига, защото дори търговци на ток изпитват трудности в момента, защото имат дългосрочни договори. 

"Ако миналия месец съм плащал дадена сума, този месец ще платя 2,5 пъти повече за същия продукт и труд. Другия месец ще платя 3,5 - 4 пъти повече от септемврийската сума. Тази цена няма как да я калкулирам в продукта за клиента, подписал договора през август, и да изпълня поръчката до януари. Това е изсмукване на финансови средства от работещия бизнес", обясни той, като напомни, че работи на конкурентен пазар, но купува енергията от картел.

Бизнесменът подчерта, че не се занимава с политика, но трябват спешни драстични мерки в сектора. "Ще спра възможността борсови играчи да си играят с цените "ден напред". Това е истинска спекула. Трябва много силна регулаторна политика на държавата и Европа няма нищо общо с това", заяви Кирил Василев.

Той допълни, че подкрепя идеите на протеста на бизнеса и синдикатите срещу високите цени на тока, но не знае доколко има политика в този протест. 

Цялото интервю с бизнесмена Кирил Василев е в прикачения файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!