Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на цирк "Иванов" във Варна с над 300 клоуна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гражданите на Варна могат да видят колекцията от клоуни на цирк "Иванов", която ще представи над 300 клоуна от цял свят.

„Събирането на тази колекция започна още преди 10 години, от директора на цирка Христо Иванов, като получи за рождения си ден няколко статуетки на клоуни, които бяха музиканти, от един оркестър, бяха една серия клоуни“ - каза Десислава Иванова от цирк "Иванов".

Това дало началото на неговата колекция.

След това хората започнали да проявяват любопитство да ги видят и му подарявали още, както от България, така и от чужбина. Той се запалил, започнал да купува и да събира статуетки на клоуни от цял свят, дори и такива с висока антикварна стойност.

„Изложбата вече наброява над 300 статуетки, най-различни клоуни. Някои от тях се съхраняват в доста специални кутии за да бъдат предпазени от атмосферните условия. Много е богата колекцията“ – добави тя.

Тя обясни още, че заради различни затруднения, изложбата ще продължи само 3 дни тази седмица.

„Не сме предполагали, че наистина клоунът е толкова различен в различните краища на света. Всъщност самите клоуни са олицетворение на човешкия живот, с всичките му радости, тъги, пътувания…“

Десислава Иванова каза още, че клоуните показват различни аспекти на човешкия живот, не просто на живота на артистите, тяхната професия е да влияят на човешката душа.

„Този игрален сезон беше много динамичен. Циркът е пътуващо изкуство, на местно ниво много общини не позволяваха да се правят такива културни мероприятия, заради Covid-19. В същото време публиката беше много зажадняла за културен живот. Много ни беше трудно да работим на 50% капацитет на местата. Беше тежък физически сезон сезон за екипа“ - сподели тя и допълни, че миналата година е била много по-тежка и по-трудна за всички, че е щастлива за новите възможности, които са имали това лято:

„Национален фонд "Култура" помогна на всички циркове финансово, да могат да издържат и да покриват разходите си, дори на 50% капацитет на публиката. Сега не знам какво ще очакваме“.

„За нас може би по-реалистичният вариант да работим на 30% капацитет от публиката, отколкото зелени сертификати, защото тогава посещаемостта ще падне още повече“ – обобщи Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна