Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кристофър Неринг: В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите

Той ще изнесе онлайн лекция на 20 октомври от 10:00 часа

Д-р Кристофър Неринг
Снимка: Ирина Недева

"В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите и от друга страна в развитите демокрации медиите се опитват да контролират държавата, включително и тайните служби. Виждаме конфронтация между двете институции. Големият проблем идва често от това, че тайните служби под прикритие тайно се опитват да вербуват, да контролират, да използват журналисти за най-различни цели - за разузнаване, за дезинформация или за контрол върху това, което медиите излъчват", каза за БНР д-р Кристофър Неринг.

На въпрос по какъв начин различните режими използват връзката на тайните служби с медиите, той коментира:

"Можем да видим, че колкото по-авторитарни стават режимите, толкова по-голям става контролът им върху пресата -  официалният контрол чрез цензурата или чрез различни официални държавни ведомства, както и тайният контрол", допълни д-р Кристофър Неринг.

За разкритията по скандала  "Пегас" той коментира следното:

"Всеки може да бъде следен чрез телефона или компютъра си. Ние като потребители можем да го направим малко по-трудно чрез това да използваме различни софтуери, които ни защитават или да не използваме различни комуникационни софтуери, които не са сигурни".

Д-р Кристофър Неринг ще изнесе лекция на тема: „Медиите и тайните служби. Основни линии на едни напрегнати взаимоотношения“. Лекцията ще се излъчва на живо в Zoom на 20 октомври 2021 от 10:00 часа.

Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Медийната програма на Фондацията „Конрад Аденауер“.

Д-р Кристофър Неринг е дългогодишен научен директор на Германския музей на шпионажа, доктор по история на разузнаването в Хайделбергския университет, автор и експерт по разузнавателни теми за Deutsche Welle, Welt, ZDF, NZZ и Spiegel Online, преподава история на разузнаването в Потсдамския университет. Автор е на няколко книги.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!