Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Пентагона: Русия да прекрати дестабилизиращите дейности в Черно море

Шефът на Пентагона Лойд Остин на церемонията по посрещането му в Киев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският министър на отбраната Лойд Остин потвърди ангажимента на Съединените щати за гарантиране на стабилността в Черноморския регион. В Киев Остин посочи още, че Русия е пречка за мирното решаване на кризата в Източна Украйна.

Подкрепата на Съединените щати за суверенитета и териториалната цялост на Украйна е непоклатима, подчерта Лойд Остин в Киев, спирка по време на черноморската му обиколка, която включва още Грузия и Румъния.

Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращите си дейности в Черно море, заяви още американският министър на отбраната.

„Съединените щати ще продължат да оказват помощ за подобряване на военноморския капацитет основно на Украйна, но също така и на Грузия, Румъния и България. Ние отдавна разбираме значението на сътрудничеството и единството между съюзниците и партньорите за възпиране на руската агресия“, категоричен беше Лойд Остин и подчерта, че няма промяна в операционните способности на САЩ в региона.

„Ние оставаме в Черно море и в много други части от този регион. Това е част от нашия ангажимент към партньорите и ще продължим да го изпълняваме. За нас този регион е критичен и оставаме ангажирани със сигурността на нашите партньори“, заяви Лойд Остин в Киев, който допълни, че никоя трета страна няма право на вето върху желанието на Украйна да стане член на НАТО.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна