Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През 2020 г. са регистрирани 4061 нови случая на рак на гърдата

Днес бяха пуснати 1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с болестта гърдата.
Снимка: БГНЕС

През 1985 г. е прието да отбелязваме октомври за Световен месец за борбата с рака на гърдата. Оттогава, всяка година през този месец в цял свят се организират различни събития, чиято цел е както да популяризират причините за възникването на това заболяване, така и да акцентират върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване.

19 октомври пък е обявен за Международен ден за борба с рака на гърдата.

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Броят на засегнатите жени у нас също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая, твърди статистиката според Министерството на здравеопазването.

За миналата 2020 г. са регистрирани 4061 нови случая на пациент(к)и с такава диагноза, съобщи пред Радио София Жечка Илиева, специалист по работа с пациенти и детски психолог в „Една от 8“.
Това са общо 11% от всички нови случаи на рак в страната за годината.

Тенденцията през последното десетилетие сочи нарастване.

Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. Затова препоръката на онколозите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.

Всяка жена трябва да разпознава промените, които настъпват при наличието на рак на гърдата и при появата им да потърси лекарско мнение.

Обезпокоителни симптоми са: промени в текстурата на кожата на засегнатите зони; „портокалова кожа“ или неравности; секреция от зърната, която може да варира по цвят; промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата; болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната; зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите; подуване на гърдите или на част от тях и др.

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение, наднормено тегло, употребата на алкохол и цигари, късна бременност, отказ от кърмене и др.

Въпреки това придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.

Чуйте целия разговор с Жечка Илиева.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени