Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският бизнес предупреждава, че кризата с веригите на доставки ще продължи до 2024 г.

Във вторник бизнес лидерите в Обединеното кралство предупредиха британските депутати, че кризата с веригите на доставки ще продължи поне до края на 2023 г., като тази криза ще продължи да увеличава инфлацията.

"Преди шест месеца всички наши компании смятаха, че това е временно явление, но сега всеки един бизнес, когото познавам, очаква това да продължи и през 2023 и дори през 2024 г. Всеки един!“, отбеляза изпълнителният директор на Федерацията по храните и напитките Иън Райт, говорейки пред Комисията "Бизнес, енергетика и индустриална стратегия" на Камарата на общините.

Според "Файненшъл таймс" последното възобновяване на проблемите, свързани с веригите на доставки във Великобритания и в световен мащаб, може да повлияе широко на плановете, обявени от премиера Борис Джонсън, който настоява, че неговото правителство ще повиши нивото на британската икономика.

Междувременно генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала предупреди, че проблемите в глобалната верига на доставки могат да се проточат за "няколко месеца", тъй като спедиторските компании се борят да преодолеят "несъответствието между търсене и предлагане“ и да се справят с постоянния недостиг на контейнери.

Трилиони долари стимули, свързани с пандемията, подхранват нарастването на потребителското търсене, каза още Нгози Оконджо-Ивеала, което кара компаниите да трупат труднодостъпни запаси.

Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на СТО

"Когато разговарям с някои бизнесмени, тази година има известна паника, че веригата им на доставки ще бъде засегнати", каза генералният директор на СТО в интервю за срещата на високо равнище FT Africa.

Според нея спедиторските компании не са очаквали толкова силно икономическо възстановяване от Covid кризата, като "те намалиха наличността на контейнери, които бяха оставени на грешните места, така че сега има недостиг на контейнери".

С наближаването на празничния сезон в много части на света тези трудности вероятно ще продължат, каза още шефът на СТО.

Различните нива на ваксинация усложняваха проблемите, каза още Оконджо-Ивеала, създавайки глобално възстановяване на две скорости, тъй като някои икономики се върнаха към живот, но други се провалиха.

Богатите страни, които "са ваксинирали повече от 50% от населението си и са приложили много силен фискален стимул от милиарди долари, са на по-добър път на възстановяване от по-бедните страни, които нямат фискално пространство, като същевременно имат много малък достъп до ваксини", каза тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени