Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Криза за медици в горнооряховската болница "Св. Иван Рилски"

Д-р Иван Иванов
Снимка: Здравка Маслянкова

Криза за медици, особено за медицински сестри, застаряващ персонал, лавинообразно увеличение на тежките случаи с коронавирусна инфекция и растяща смъртност – такава е моментната снимка на клиничното състояние, в което втората по големина общинска болница в страната – "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, посрещна патронния си празник и Деня на българския лекар. 

В петте Covid отделения на горнооряховската болница на лечение са близо 70 пациенти, като 9 са на интензивно лечение, свободните легла привършват, посочи болничният управител д-р Иван Иванов: 

„Ситуацията е много сериозна като заболеваемост и като тежест на протичането. Смъртността определено сега е по-висока, говоря за болничната смъртност, при тази вълна, отколкото при която и да е било предишна вълна. За това със сигурност причината не е в нас, тъй като ние не сме променили нашето лечение, нито сме занемарили нещо, напротив – сега разполагаме с повече възможности и като кислородолечение, и като медикаментозно лечение. По отношение на персонала е една идея по-добре положението, тъй като по-малко хора от персонала боледуват“. 

За намерението на държавата за въвеждане на зеления сертификат в различни обществени сфери, включително и в болниците като необходимо условие за упражняване на лекарската професия, управителят на втората по големина общинска болница в страната заяви: 

„Лекарите не са изключение от обществото, така че аз съм за зелените сертификати, които трябва да се въведат навсякъде.Това е може би към момента единственият реален начин да се мотивират хората да се ваксинират.Съществува риск да изпаднем в криза за персонал. Никой не е казал кога трябва да е точният момент да се въведе, може би трябва да отмине вълната, може би трябва да се изчака по-подходящ момент, но това е работещ вариант, който важи и за медицинския персонал и трябва да се въведе, за да бъдат всички мотивирани“. 

Болницата в Горна Оряховица

В условията на растяща заболеваемост и с драстично увеличаващи се цени на природния газ и на електроенергията за бизнеса, сметките на общинската болница в Горна Оряховица излизат трудно, коментира д-р Иван Иванов: 

„Клиничната пътека е с цена 1400 лева, но има пациенти, стойността на чието лечение надхвърля 7-8000 лева в нашата болница, има и такива, чиято стойност е по-малка. Трудно ми е да кажа дали трупаме загуби, но, ако със сигурност продължи така при тези галопиращи цени на енергоносителите, ще започнем да трупаме загуби, ако не се коригира нещо в цените. Категорично не подкрепям идеята неосигурените Covid болни да заплащат за лечението си. Аз съм против. Ние ги делим на осигурени и неосигурени, което е правилно, той като в крайна сметка имаме една Здравноосигурителна каса и не е редно осигурените да плащат за лечението на неосигурените. Но за неваксинираните това не би трябвало да важи“. 

Професионалният си празник горнооряховските медици посрещнаха с изпълнени ремонти за 700 000 лева на покрива и на детското отделение. Подготвя се проект с общината за ремонт на интензивното и инфекциозното отделения. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени