Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Преди да се вземат други мерки, трябва да се спре "60:40"

Българският бизнес има вина за ситуацията в момента

Стоян Панчев
Снимка: Силвия Великова

"Преди да говорим за каквито и да е мерки за бизнеса, трябва да се спре "60:40", защото тя е изчерпана. Вече над 90% от бизнесите нямат нужда от нея. Фактът, че имаме скок на цената на електричеството показва, че възстановяването се е случило под една или друга форма". Тази теза изложи пред БНР икономистът Стоян Панчев, изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). 

Създаване на нова програма за подпомагане на бизнеса, той смята, че може да стане с част от парите, след като се спре "60:40". Тя трябва да минава през бюджета, уточни икономистът и посочи, че поради липса на парламент, нова програма може да се създаде с постановление на Министерския съвет.

Според него българският бизнес има вина за ситуацията в момента:

"До миналата година само 1/3 от бизнеса използваше тези договори за купуване на електричество "ден напред". Заради Covid кризата 2020 година спаднаха тези цени, които са "ден напред" и голяма част от индустрията премина към такъв тип пазаруване на енергия, въпреки, че още тогава можеше да сключи дългосрочни договори, а не да поема риска за скокове на цените на тези дневни пазари". 

По думите му това е очевидно недоглеждане от страна на бизнеса.

Интервюто на Людмила Железова със Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!