Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕК ще използва необходимите инструменти срещу Полша, ако не отмени решението на КС

Същевременно полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че ще разпусне Дисциплинарната камара и предложи да се създаде специална Камара в Съда на ЕС

Урсула фон дер Лайен по време на дебата на тема „Кризата на върховенството на закона в Полша и примата на правото на ЕС“ по време на сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция, 19 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Комисията няма да се поколебае да използва необходимите инструменти срещу Полша, ако тя не отмени решението на Конституционния си съд.

Същевременно полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че ще разпусне Дисциплинарната камара и предложи да се създаде специална Камара в Съда на ЕС, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни членки.

Двамата направиха изявленията си по време на дебат в Европейския парламент, посветен на върховенството на закона в Полша.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава, като кулминацията в тази негативна тенденция е решението на полския Конституционен съд.

То постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната. Тя го определи като "пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред" и подчерта:

„Не можем и няма да позволим общите ни ценности да бъдат изложени на риск. Комисията ще действа и възможностите са добре известни. Първата е процедура за нарушение, където ние оспорваме решенията на Конституционния съд на правна основа. Втората е механизмът за условност и други финансови инструменти. Третият е процедурата по чл. 7“.

Европейското право има върховенство над националното там, където страните членки са делегирали правата си, подчерта полският премиер Матеуш Моравецки:

"Ако то надхвърля компетенциите си, тогава страната членка трябва да разполага с инструментите си за реакция", допълни той и цитира извадки от съдебни решения на Германия, Франция и Полша в тази насока.

Пред евродепутатите полският премиер заяви, че Полша ще разпусне Дисциплинарната си камара, „защото механизмите, които бяха въведени за носенето на съдебна отговорност, не отговориха на очакванията ни“.

Моравецки посочи, че не е видял решения от този орган, при който съдиите явно нарушават професионалния кодекс.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че това трябва да стане, за да бъде възстановена независимостта на съдебната система в Полша.

Тя обвини Моравецки, че бяга от повдигнатите въпроси на дебата за върховенството на закона в страната му.

Френските социалисти определиха действията на Европейската комисията, които трябва да се предприемат спрямо Полша, като "изключително предпазливи".

На въпрос на "Хоризонт" дали все пак разпускането на Дисциплинарната камара не е знак за помирение от страна на полския премиер, евродепутатката Силви Гийом отговори:

„Със сигурност, това би било знак. Но не виждам как някой, който определя състава на една Дисциплинарна камара за лична употреба и цели, може да го направи. Това е Камара, която по-скоро прилича на почистващ препарат. И още по-сложно става, като си помислим какви аргументи използваше днес“.

След като Моравецки защити пред Европейския парламент решението на Конституционния съд на страната си, според което някои разпоредби на правото на ЕС са в противоречие с конституцията на Полша,  евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева определи поведението на полския премиер като "срамно" и призова Европейската комисия да действа.

Според нея той атакува основите и ценностите на ЕС:

 "Смятате, че е възможно да съборите демокрацията и в същото време да останете в европейското ни семейство?", попита тя.

Йончева допълни, че появяващите се авторитарни режими в Европа  се опират на съдебната власт в страната си, която контролират и Комисията вече не може да мълчи. Като пример тя даде също Унгария, както и, по думите ѝ, авторитарния режим на правителството на Бойко Борисов, последствията от който ще се преодолеят трудно. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.