Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разтоварването на "Вера Су" все още не е започнало, тече подготовка

| обновено на 19.10.21 в 19:09
Снимка: Румен Сарандев, БНР

Акцията по разтоварване на азотния тор от заседналия край Камен бряг кораб не започна и днес. През целия ден екипи на „Морска администрация“ извършваха подготвителна дейност по кораба, за да го стабилизират в хоризонтално положение, след като силното вълнение наклони плавателния съд.

Маркирано беше и трасе за безпрепятствено приближаване до „Вера Су“.

Тази вечер платформата, която ще бъде използвана за разтоварването на кораба, се инсталира на пристанището в Каварна. Тя ще бъде снабдена с всички необходими технически ресурси - помпи за изпомпване на втечнения тор, както и хидравлични уреди, чрез които да бъдат отворени капаците на хамбара.

Очаква се утре в 10:00 часа тя да бъде издърпана до кораба с помощта на влекач и около 11:00 часа да се премине към разтоварната дейност. 

С помощта на хидравлична техника трябва да се отворят капаците на хамбара, където се намира товарът от около 3 000 тона азотен тор.

Снимка: Румен Сарандев

Собственикът на кораба не е заявил желание да организира неговото спасяване, но и към този момент не го е обявил и за потънало имущество.

От сутринта около десет души започнаха отводняването на машинното отделение на „Вера Су“, което беше наводнено, след като екипажът на турския кораб беше евакуиран.

Днес бяха премахнати пластмасовите и други потенциално опасни за околната среда елементи от плавателния съд, за да не попаднат в морето.

Междувременно рибарите са притеснени от липсата на риба вече повече от 15-ина дни в региона, споделя Анастас Ангелов от близкото село Българево.

"Защото рибата е по-умна от нас, от хората. Тя ни заобикаля. Тя не може да навлезе в тези мръсни води, където - предполагаме, че са мръсни. Не знаем точно. Просто при нас тя изчезна. Няма я сега в момента".

По думите на кмета на Българево Георги Янев евентуалното замърсяване на водата тревожи и собствениците на големите мидени ферми в региона:

"В тези ферми работят много хора и просто зависят изцяло и единствено от чистотата на морето".

От Министерството на транспорта увериха, че ще се работи денонощно, за да се използват дните с добра прогноза за времето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна